Izaberite stranicu

Novi Sad je prošle nedelje okupio lidere IT industrije iz regiona, na drugoj po redu BITS konferenciji u organizaciji kompanije Positive. Novosadska kompanija pozvala je vodeće IT brendove, koji imaju predstavništvo u regionu, da kroz predavanja i diskusiju predstave aktuelne trendove u informacionim tehnologijama, decentralizovanim kripto valutama kao i primeni digitalne transformacije na poslovne procese. Kakvo je tržište danas, a kakve nas promene očekuju, iz prve ruke su prenele kompanije Positive, Microsoft, Sophos, Fujitsu, Clico i Bitcoin asocijacija Srbije.

Digitalna (R)evolucija bila je tema konferencije, kroz koju je trebalo pojasniti da li se radi o četvrtoj industrijskoj revoluciji i radikalnim promenama poslovnih procesa ili o „evoluciji“ svesti, na način da ne menjamo kulturu poslovanja, već je razvijamo, olakšavamo i unapređujemo? Koncept se svodio na dva panela, gde su prikazane pozitivne strane, benefiti i šanse za unapređenje poslovanja usvajanjem digitalne transformacije, dok su na drugom panelu iznete moguće negativne strane, pretnje i načini za izbegavanje istih u samom procesu.

U nastavku, o benefitima primene digitalne transformacije na poslovanje javnih preduzeća iz sopstvenog iskustva, govorili su Goran Petrović, pomoćnik direktora za organizacione i IT poslove Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i izvršni direktor JKP Komunalac iz Vrbasa, Igor Škundrić.

Bitcoin i  kripto valute kao trenutno aktuelna tema, okupirali su pažnju svih prisutnih, te je panel diskusija trajala gotovo duže od samog predavanja, koje je održao Nikola Cvijović, ispred Bitcoin asocijacije Srbije. Decentralizacija novca kroz kripto valute, donela je olakšice u mnogim sferama, ali je je isto tako porasla i stopa sajber kriminala koju više nije jednostavno pratiti. O pretnjama na internetu, sa posebnim osvrtom na kriptolokere kao i načine za izbegavanje istih kroz korporativna bezbednosna rešenja govorio je Peter Škondro, predstavnik kompanije Sophos. Nešto više o sajber sekjuritiju i ranjivosti IT infrastrukture, predstavio je Hrvoje Delić ispred kompanije Clico.

Dejan Čutović, predstavnik kompanije Fujitsu, objasnio je kako virtualizacija servera i storidža može olakšati poslovanje, posebno kada se manipuliše velikom količinom podataka. Kao lider na polju informacionih tehnologija, Microsoft je pojasnio koncept „modernog radnog mesta“ i usluge Microsoft 365, a prisutnima se ispred kompanije obratio Pavle Peković.

Kompanija Positive, koja spram potreba svojih korisnika kreira usluge u kombinaciji sa Sophos bezbednosnim rešenjima i Microsoft uslugama, predstavila je koncept za PC i Office radno mesto. Stanislava Ilić i Petar Oljača, ispred organizatora, naglasili su važnost korišćenja legalnih softvera i licenci svima koji posluju, ne samo zbog zakonski regulisanih kazni za one koji koriste piratske softvere, već i zbog povećanja produktivnosti radnog mesta uz efikasne operativne i sisteme zaštite. „Ne dozvolite da se informišete o bekapu podataka, tek kada sve podatke izgubite. Rešite problem pre nego što se desi i samim tim unapredite svoje poslovanje“, najvažniji su zaključci nakon predavanja i diskusije.

Nakon  formalnog dela konferencije, učesnici su imali priliku da razgovaraju  uz kafu i ručak, koji su upriličili organizatori.

 

 

Galerija