Izaberite stranicu

DIGITALNI NOMAD – PRVA GODINA

Pre godinu dana konačno sam počeo da ostvarujem svoj san, da živim i radim u okruženju koje me istovremeno opušta i motiviše. Preselio sam se na Tajland. Nekoliko godina ranije, bilo bi skoro nemoguće napraviti tako drastičan korak, a ipak ostati povezan, poslovno i privatno, sa svojim korenima.

Ima li smisla da vam pišem o Tajlandu? Zemlja osmeha, duboke budističke tradicije, koja prožima svaki aspekt života. Predivna priroda, planine, jezera, plaže… A hrana, o hrani je pisano toliko puta da zaista nema potrebe da vam kažem koliko u njoj uživam.

Što se tiče mogućnosti on line prisustva i povezanosti, Tajland ima savremenu i razvijenu infrastrukturu, koja podržava ovaj način rada, uz prihvatljivu cenu. U „selu“ u kome se ja nalazim (koje je doduše turistička destinacija, ali veoma mirna), optički kablovi i brzi internet su redovna pogodnost. Moja kuća se nalazi dva kilometra izvan mesta, ali to nije bila prepreka da mi postave optički kabel „to the desk“ i obezbede brzinu 100/20 MB. Ruter sam, naravno, morao zameniti i postaviti stari dobri MikroTik. Sve dalje je vrlo jednostavno, pouzdan i bezbedan VPN i kvalitetna infrastruktura kod vašeg poslodavca (hvala Positive-u za obezbeđenje ovih uslova).

Ono što u mom slučaju „kvari“ celu idilu je kako pronaći motivaciju za rad kada ste u raju… Nakon 30 godina rada u IT-ju, od samih početaka i MS-DOS operativnog sistema, PC XT računara, pa do ozbiljne profesionalne uključenosti u rad sa velikim preduzećima i državnim institucijama, mogu reći da sam prošao kroz skoro sve što je moguće doživeti u jednoj karijeri. Rad za vreme Ante Markovića, a zatim hiperinflacija, sankcije, bombardovanje, 5. oktobar, pa sve do današnjeg vremena i uslova za poslovanje, ostavile su trag u sposobnosti za uživanje u ovom poslu.

Nakon prvih par meseci prilagođavanja na nove uslove življenja (a na dobro se lako privići), počeo sam da se pitam da li ću uopšte želeti da radim nešto što je vezano za „stari“ posao, ili ću početi nešto sasvim novo. Moram biti iskren i reći da nikada nije bila opcija da ne radim ništa, ne bih ja to mogao…

Na sreću, moji novi poslodavci (novi vlasnik Positive-a) imali su i razumevanja i strpljenja za period mog prilagođavanja. Odlučio sam za zada da prihvatim njihovu ponudu i aktivno se uključim u razvoj kompanije, svojim znanjem, iskustvom i savetima.  Nakon godinu dana mogu reći da mi veći deo preuzetih obaveza prija, bez obzira koliko su teme složene ili koliko su odluke koje treba doneti složene. Na moju sreću, odluke, uzevši i moje savete u obzir, donosi neko drugi… Ovo je veliko olakšanje i čini moj posao primamljivijim.

Kako izgleda moj radni dan? Nadam se da vas ovaj opis neće iritirati, već motivisati da svoj život organizujete u skladu sa svojim potrebama (mogućnosti se mogu stvoriti, ako su potrebe razumne).

Ustajem kada svane, oko 6 sati. Trčim, meditiram i vežbam jogu, a zatim doručkujem. U devet počinje moj radni dan. Nakon 14h, zbog vremenske razlike, mogu da komuniciram sa kolegama u Srbiji. Ukoliko ima potrebe, komuniciramo i oko 19h, najkasnije do 20h. Naravno, radni dan nekada traje 4 nekada 8 sati, ali se trudim da ne pređem tu granicu. Subote i nedelje na ovakvom mestu zapravo i ne postoje, ali postoji slobodan dan za izlet, plažu, ronjenje…

Ako ste razmišljali da postanete digitalni nomad, toplo vam preporučujem, prednosti su mnoge, možete biti veoma efikasni, ali vam je zaista potrebna gvozdena disciplina. Jako je lako popustiti lepoti prirode, klimi, načinu života (ljudi ovde žive drastično sporije).  Potrebno je samo malo hrabrosti i čvrsta odluka.

Đorđe Medaković