Izaberite stranicu

DIGITALNA TRANSFORMACIJA PRIVREDE- REALNOST KOJU OSTATAK SVETA SVAKODNEVNO KONZUMIRA

ĐOKOVIĆ OTVORIO KONFERENCIJU

BITS 2019- IT’s BUSINESS

Istaknuti predstavnici IKT industrije i rukovodioci vodećih kompanija iz regiona koje posluju u ovom domenu, zajedno sa predstavnicima javnog sektora Srbije, okupili su se u sredu u kongresnom centru Master, na otvaranju konferencije BITS 2019- IT’s BUSINESS. Konferenciju je otvorio Pokrajinski sektretar za privredu i turizam,  g-din Ivan Đoković.

Sa ciljem podsticanja razvoja privrede, kroz podizanje nivoa konkurentnosti i kapaciteta  malih i srednjih preduzeća i primenu digitalnih alata u poslovanju, oko dve stotine učesnika se okupilo na ovogodišnjem BITS-u, i razgovaralo na temu digitalne transformacije. “Važno je sagledati na koji način nova materijalna vrednost stvorena kroz veštine IKT sektora postaje materijalna baza koju bi trebalo da upotrebimo, ne samo za smanjenje troškova i povećanje celoshodnosti poslovanja, već i kao novi kvalitet celokupnog socijalnog sistema u kome živimo”, istakao je Đoković dodajući da nam je hitno potreban strateški oblikovan sistem održive digitalne transformacije.

Organizator konferencije, treću godinu za redom, je novosadska IKT kompanija “Positive”, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam, Turističkom organizacijom Novog Sada,Privrednom komorom Srbije, Unijom Poslodavaca Vojvodine, Centrom za digitalnu transformaciju, Evropskom bankom za obnovu i razvoj i brojnim drugim pokroviteljima. “Na BITS konferencijama održanim 2017. i 2018. godine, upoznali smo se sa pojmom digitalne transformacije i predstavili njeno teorijsko značenje, koncept i benefite koji bi usledili prelaskom poslovanja sa analognog na digitalno. Danas, tri godine kasnije, na tom putu priključili su nam se brojni partneri, saradnici kako iz javnog tako i iz privatnog sektora. To je, slobodno možemo reći- zajednička pobeda.

Prepoznavanje i građenje svesti među donosiocima odluka, je prvi korak koji nam je omogućio da svoje iskustvo podelimo sa vama na BITS-u, dok je drugi konkretan korak raspisivanje konkursa za subvenicije i kosultacije prilikom procesa digitalizacije kompanije, te će postupci za apliciranje i dostupni konkursi biti predstavljeni danas na panelima”, istakao je Miljan Radanović, direktor kompanije Pozitiv. Na panelima je takođe, ukazano na metode za efikasnije planiranje finansiranja, podizanje profitabilnosti kao i bezbedno poslovanje, sprečavanje od malicioznih napada na sistem i čuvanje podataka kompanije. Učesnici su u nastavku, mogli da se upoznaju sa usklađivanjem poslovanja sa Zakonom o bezbednosti informacionog sistema i blokčejn tehnologijom, kao i pripremom projekata za apliciranje za sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj.  U neformalnom delu konferencije, gosti su se družili i opustili uz ručak i takmičenje u igricama na velikom platnu gejming kornera.

Pogledajte galeriju za konferencije BITS 2019.

Aftermovie

Izveštaj sa konferencije