Select Page

Pre godinu dana sam u postu objavljenom na Positive blogu pričala o šetnji po oblacima te zagrebala po površini Office365 tematike. Pokušala sam da je učinim približnijom za naše korisnike i sve one koji prate naš blog – „Šetnja po oblacima – Office365“.

Šta se dogodilo od februra 2013.godine? Da li se nešto promenilo?

U poslednjem kvartalu prošle godine, u saradnji sa kancelarijom Microsoft-a, organizovali smo kampanju čiji je cilj bio približivanja Office-a 365 krajnjim korisnicima, kroz demoe, aktivne prezentacije, razgovore… Rezultati do kojih smo došli, malo su nas iznenadili – u negativnom kontekstu, ili smo mi možda previše očekivali. Svakako, predstavljaju nam podstrek za dalju edukaciju i organizovanje radionica i seminara, sve u cilju orijentacije ka web baziranim rešenjima, koja nam mogu u velikoj meri olakšati posao i uštedetivreme.

Dakle, negde baš u ovo doba, pre 12 meseci, imali smo situaciju da se Office365 mogao obezbediti jedino putem online pretplate. Korisnicima u Srbiji bilo je suviše komplikovano, pojedincima čak i neizvodljivo, da mesečno plaćaju uslugu korišćenja, i da naravno imaju svaki put obavezu obračuna poreza na dodatu vrednost. Mnogo je jednostavnije ceo proces završiti sa svojim dosadašnjim IT partnerom, te je i to omogućeno pre više od pola godine. Smatrali samo da je to veliki korak i olakašavajuća okolnost našim korisnicima, međutim i dalje se interesovanje nije povećavalo. Na osnovu razgovora sa korisnicima, tokom kampanje, došli smo do zaključka da preko 90% pozvanih prijatelja i partnera, još uvek nisu sigurni koji su to benefiti za njih i šta ustvari za poslovanje predstavlja “taj” Office 365? Mnogi su izrazili sumnju da ustvari ne žele držati svoje dokumente “negde na internetu”, ali ako pogledamo suštinu, danas je sve transparentno, proverljivo, praćeno…

ExchangeOnlineAplikacije koje dobijate zavise od paketa za koji se opredelite. Osnovna razlika u modelu kupovine između dosadašnjih Office paketa i  “cloud based” Office-a 365 jeste što Office365 ne možete nabaviti kao trajnu licencu, nego kao jednogodišnju pretplatu, za koju se možete odlučiti želite li nastaviti ili ne? Benefiti su višestruki, pogotovo za korisnike koji nemaju IT infrastrukturu – hardver i serverske operativne sisteme. Ulaganja u opremu više nisu neophodna, tu je Exchange online – mejlovi kao u standardnom Outlook-u, dobro poznato okruženje, mogućnost otvaranja sopstvene kompanijske adrese umesto dosadašnjih Yahoo i Gmail naloga.

sharepoint-onlineZa one koji žele više, tu je mogućnost Sharepoint online usluge – kolaboracija, deljenje dokumenata i ostalih sadržaja između članova kolektiva, veoma zanimljiva mogućnost, štedi vreme i olakšava komunikaciju između zaposlenih. Lync kao instant messaging – prenosi poruke u realnom vremenu i idealno je rešenje za kompanije koje imaju svoje kancelarije u više gradova i država, nema dodatnih telefonskih troškova.

Ograničenja sigurno postoje?! Nova rešenja rade na novim tehnologijama, morate imate Windows 7 ili 8 operativni sistem kako Office 365 bio funkcionalan. Takođe, ako već imate neki od Office paketa, to mora biti minimum Office 2007 SP2 . Aktivna internet konekcija je takođe neophodna, što još uvek kod nas nije u svim krajevima slučaj, ali je situacija mnogo bolja nego ranijih godina.

Dopustite sebi da se igrate, postoji probna verzija, testirajte, proverite da li je to pravo rešenje za Vas, a tu smo i mi da Vam pomognemo. Pišite nam o svojim isksustvima u korišćenju Office-a 365, dobrim i/ili lošim, interakcijom ćemo najbolje doći do optimalnih rešenja za Vas.

Nadam se da nećemo čekati godinu dana za sledeći post na ovu temu, želela bih da sledeći bude napisan na osnovu Vaših impresija. 

Besplatan snimak stanja

Da li koristite programe iz Microsoft Office paketa?

Gde se koriste licence?

Da li imate servere?

Namena servera

Da li koristite poslovnu aplikaciju?

Računarska mreža

Aktivna mrežna oprema

Pasivna mrežna oprema

Da li vršite redovan backup sistema?

Na koji način pravite backup?

Ručni backup

Automatski backup

Koliko često radite backup?

Koju vrstu internet konekcije posedujete?

Da li posedujete sajt i domen?

Da li koristite poslovni email?

Da li imate IT službu

Da li imate spoljašnje saradnike koji održavaju informacioni sistem?

Da li su spoljašnji saradnici zaduženi za održavanje kompletnog informacionog sistema?

11 + 14 =