Izaberite stranicu

Protekle dve godine, s vremena na vreme, stizala su od Microsofta  upozorenja  da 08.aprila 2014. prestaje podrška za operativni sistem koji uspešno koristi većina kompanija više od 10 godina. Prvi put kad se vest pojavila u javnosti, komentari su bili da ima još dosta vremena i ko će “sad” razmišljati o tome. Što je bilo daleko, približilo se, tako da “sad” stiže za manje od dva meseca…

Šta zaista znači prestanak podrške za Win XP?

Windows_XP_SP3Mnogi naši korisnici su odmah pitali da li treba da promene sve računare, jer im postojeći operativni sistem više neće raditi. Nije baš tako strašno, računar će raditi, ali neće, kao do sada, stizati nove ažurirane verzije zaštite, besplatne ili plaćene opcije za podršku, ili ažurirane verzije online tehničkog sadržaja od kompanije Microsoft. Dakle, ne mora se ovog momenta menjati kompletna IT infrastruktura, ali bi svakako trebalo razmisliti o skorijoj promeni računara, jer ako PC-i na kome radite koristi win xp to znači da je konfiguracija prilično zastarela i da je vreme za promene. Zašto menjati računar koji odlično funkcioniše, služi svrsi? Zašto menjati operativni sistem kada postojeći odgovara svim zahtevima većine kompanija? Zato što uskoro neće moći da funkcionišu ni softveri, ni periferini uređaji sa postojećim računarima, tehnologije su zastarele, a svi proizvođači IT opreme prilagođavaju se najnovijim hardversko-softverskim zahtevima.

Windows XP ATMInteresantno je da većina bankomata – čak 95% – radi na XP operativnom sistemu. Neverovatno je da do danas nije preduzeto ništa ili veoma malo, da se blagovremeno izvrši prelazak sa starog na novi sistem. Uprkos činjenici da je Microsoft dosta vremena unazad obaveštavao korisnike o prestanku podrške za njihov operativni sistem, kompanije zadužene za bankomate nisu reagovale na vreme. Većina uređaja preći će na Windows 7, ali se procenjuje da će samo 15% do aprila dobiti novi softver. Ovo ostavlja na hiljade bankomata koji će raditi na zastareloj verziji softvera. Pretpostavka je da će većina kompanija odlučiti da produži ugovore sa Microsoft-om kako bi dobili na vremenu.

Novi bankomati imaju ekrane”na dodir” i brzu navigaciju kroz meni, a znate i sami da većina kod nas i dalje koristi dugmiće i jako su spori. Windows 7 deluje kao najbolja zamena, ali će neki morati da poboljšaju i hardver kako bi sve funkcionisalo kako treba. Verovatno će ovo biti prilično visoka investicija za kompanije i banke, ali će korisnici sigurno  biti zadovoljni promenom.

Prestanak podrške za XP ne treba posmatrati kao kraj i tugovati za njim, nego kao početak nove, savremenije faze tehnološkog razvoja.

Prilagodili smo se i mnogo većim promenama, verujem da ni ovo neće biti teško, a ukoliko se ne snalazite u svemu tome najbolje, tu smo da Vam pomognemo.