Izaberite stranicu

Prošlo je šest godina od dana kada  je donešena odluka da se polovni racunari ne mogu uvoziti. Stoga, potpuno neverovatno zvuci cinjenica da našu kompaniju ljudi i dalje doživljavaju kao kucu koja prodaje najbolje polovne racunare u Novom Sadu. Što je još interesantnije i dalje nam postavljaju pitanja tipa: „Da li ima šanse da ponovo bude nešto od polovnjaka?“ „Zašto ste prestali da ih uvozite?“ „Jel’ može nekako da se uveze par komada za firmu? Još ako imaju nalepnicu za Windows, bilo bi odlicno.“

I konstatuju kako je to mnogo bolje od svega što se sklapa u Srbiji, kako im i dalje rade  (i to non-stop) njihovi stari Siemens, Dell, HP, Compaq racunari koje su kupili u POSITIVE-u u periodu 2000-2004 godine. Šta je to što ove racunare cini, kroz iskustvo korisnika, superiornim u odnosu na racunare koje svi mi sklapamo u Srbiji (cak je država omogucila i da se kreditiraju racunari „Proizvedeni u Srbiji“)?

Pre svega to je rad na istraživanju i razvoju (Research and development) u koji poznate svetske kompanije (BRAND-ovi) ulažu milione dolara, kako bi bili sigurni da rade na pravim proizvodima koji ce zadovoljiti potrebe i želje korisnika, a istovremeno da ce ti racunari svojim kvalitetom opravdati ocekivanja istih.

Što se tice racunara koji se sklapaju u Srbiji sva istraživanja i planiranja kao da su usmerena ka tome da budu što jeftiniji, a tek onda sve ostalo.

Positive je  2006. godine  kreirao svoju liniju racunara, na nacin slican onome na koji rade velike svetske kuce, vodeci pre svega  racuna o kvalitetu ugradenih komponenti, ali i o platežnim mogucnostima našeg stanovništva. Positive nije uvoznik  komponenata i nije opterecen lagerom koji  mora da se proda. Stoga su komponente birane iskljucivo po kvalitetu i cele serije racunara su izradivane na istim komponentama  ili komponentama istog  kvalitativnog ranga, ali drugog dokazanog proizvodaca komponenata.  Najveci broj  tih racunara i dalje odlicno funkcionišu , bez mnogo reklamacija i trzavica za njihove korisnike, koji su uz te racunare dobijali i niz povlastica.

U momentu kada je cena postala presudna stvar na srpskom tržištu  i kada su se distributeri ukljucili u proizvodnju racunara, njihov monopol na cene komponenata obesmislio je proizvodnju (ili sklapanje, ako vam je milije) racunara od strane malih kompanija  – OEM buildera.

Preplavili su tržište velikim brojem slicnih modela racunara, koji su se bazirali na kompromisnim rešenjima, sa primarnim ciljem da budu jeftini, a da ipak daju sliku kada ih ukljucite. Kada ih kupujete ne možete ni pretpostaviti da ga kasnije ne možete pojacati sa dodatnim hard diskom ili memorijom ili je pak veliko pitanje da li cete naknadno moci da ugradite tv karticu, modem, i slicna proširenja. Ne možete ni izabrati racunar sa jacim cipsetom bez integrisane grafike. Dogodi se da kupite 4 racunara koji se isto zovu , a onda se ispostavi da su u njima razlicite maticne ploce, ili pak grafike, ili su cak sama kucišta razlicita.

Naravno, daleko od toga da su svi modeli loši, ali veliki broj njih bolji poznavaoci ne bi ni kupili , kada bi imali priliku da za malo više novca kupe neki ozbiljnije i ambicioznije napravljen racunar.

Vodeci se svim ovim pitanjima vezanim za polovnjake i  u poslednje vreme  ucestalim zahtevima korisnika za kvalitetnijim racunarima, mi –  zaposleni u kompaniji  Positive odlucili smo da za pocetak  vratimo na naše police racunare najpoznatijih svetskih proizvodaca poput HP-a i Dell-a , a uskoro planiramo i da u prodaju vratimo naše najpopularnije modele Harmony Surfer i Harmony Full House, proizvedene na nacin na koji smo navikli naše kupce.

To ce omoguciti svima onima koji žele  kvalitetniji racunar, za koji ce u svakom momentu znati šta je u njemu i šta mogu da ocekuju od njega, da do njega i dodu odvajajuci za isti malo više novca nego za neki slican iz ponude, masovno (na srpski nacin) proizvedenih racunara.

Trenutno od HP racunara u ponudi imamo 2 modela koji mogu da odgovore na gotovo svaki zahtev najveceg dela naše populacije: model HP VN835EA Microtower i model: HP Pro 3010 VW303EA Microtower