Izaberite stranicu

Početak ove 2015 godine je prilično drugačiji za mene, razlog za to je zatvaranje Positive prodavnice računara, nakon 15 godina. Poslednjih mesec i po dana dosta kupaca, prijatelja, klijenta, partnera, pa čak i konkurenata mi postavlja pitanja tipa:

  1. Da li ste vi prestali sa radom?
  2. Zašto ste zatvorili prodavnicu?
  3. Šta se to događa?
  4. Šta ćete sada?

Uz potpuno razumevanje za njihovu zabrinutost i sa verom da imaju najbolje namere kada to pitaju, sa osmehom na usnama odgovaram:

  1. Nismo prestali sa radom, samo sa maloprodajom. Sve što radimo, radimo da kako bi smo nastavili napred, jer ne želimo da tapkamo u mestu dok ceo IT svet ide dalje. Preispitali smo svoje snage i slabosti, šanse i pretnje koje nas okružuju i doneli odluke, teške, ali verujemo ispravne.
  2. Zatvorili smo prodavnicu, jer smo shvatili da maloprodaju više ne možemo da radimo na način na koji smo mi želeli, pošteno i odgovorno, u skladu sa našom vizijom i misijom, a da nam to donosi finansijsku satisfakciju i zadovoljstvo. Bilo je lepo dok je trajalo, zahvalni smo svim ljudima koji su godinama unazad kupovali kod nas, sada moramo da idemo dalje.
  3. Događa se da novim zaokretom u poslovnoj politici i reinženjeringom sopstvenih poslovnih procesa želimo da napredujemo i da pružamo svojim korisnicima najkvalitetniju moguću uslugu u našem domenu. Osnovni oslonci za dalji razvoj ostaju naši najveći partneri Microsoft, HP, Cisco, ali i drugi čije ćemo proizvode  ponuditi kroz svoj portfolio.

reinzenjering

Svet oko nas se menja velikom brzinom, a jedan od najvažnijih njegovih pokretača je IT industrija. Shodno tome IT industrija se menja još i brže, te ono što je bilo hit proizvod danas, za dve godine neće možda ni postojati. Ono što je bilo uslov za rad pre par godina, danas više nije „pod moranje“.

Hteli mi to ili ne hteli, patili za starim vremenima ili ne, moramo da priznamo da IT nekoliko godina u nazad napušta svoj tradicionalni oblik (infrastruktura+oprema+softver+usluge) i prelazi u „Cloud“ (iliti oblak), gde je moguće sve to iznajmiti. I platiti samo kada i koliko koristiš.

Cloud su kao veliki napredak i veliku šansu prepoznali i stvorile kompanije lideri u informatičkom svetu. Ostalo je da je na isti način dožive i korisnici, što se u poslednje vreme ubrzano i dešava. Svuda u svetu, pa čak i u Srbiji. U velikoj meri na to nas tera i rast cena opreme i serverskog softvera, čime nam se diskretno daje na znanje da „Cloud nema alternativu“. Da li je to dobro za korisnika ili ne, ovaj put nećemo elaborirati, neka svako izmeri šta time dobija, ili gubi. To je budućnost.

  1. Gde Positive vidi sebe u celoj toj priči je ujedno i odgovor na pitanje „Šta ćete sada?“ Zaposleni u kompaniji „Positive“ vide sebe kao pozdanog partnera svojih korisnika, profilisanog  da pored svojih tradicionalnih usluga kao što su projektovanje i izrada računarskih mreža, ugovori o održavanju, legalizacija softvera, isporuka i instalacija servera, računara i ostale računarske opreme, pruži usluge i rešenja oslonjene na Cloud tehnologije, vodeći pri tome računa o sigurnosti i isplativosti investicije za klijenta. Shodno tome, uložili smo u nova znanja, nove sertifikate, a nastavljamo i dalje.

Razlozi zašto sam tekst nazvao  „povratkom u budućnost“ su:

  • povratak kompanije Positive na njen „glavni kolosek“, na saradnju sa pravnim licima,
  • spremnost da kreiramo svoju budućnost i učestvujemo u kreiranju budućnosti naših klijenata , tako što radimo na sebi , uvodimo nova znanja, proizvode i usluge u sferi informacionih tehnologija,  sa ciljem da klijentima pomognemo da unaprede svoje poslovanje.

A kako izgleda naš preuređeni poslovni prostor, pogledajte u galeriji ispod.