Izaberite stranicu

Nakon nekog vremena odlučio sam se da ispratim gde se ove godine održava regionalni Cisco skup – Connect. Kao neko ko se u našoj kompaniji bavi razvojem usluga smatrao sam da je neophodno da pratim šta rade „glavni igrači“. Prvi na ovom spisku je bio Cisco pa sam još u januaru počeo da pratim najave. Prve objave su bile da je u Hrvatskoj početkom aprila, ništa preciznije. Tek nekih mesec rada pre skupa objavljena je informacija – Pula! U najkraćem roku sam tražio da mi se odobre troškovi i odmah sam se prijavio.

Bio je to onaj ružan period godine kada gledate kišu a sanjate sunce. Kiša me je pratila do Zagreba. Odatle je vreme počelo da se popravlja – ništa značajno, ali kiša popušta. U popodnevnim satima kada sam stigao u Pulu već se razvedrilo. Pojedinačne 10-minutne epizode prolećnih pljuskova su podsećale na ružno vreme od prethodnih dana. Pronašao sam put do hotela i prijavio se. Raspakovao sam se i osvežio, a nakon toga sam se čuo sa Robijem. Prošlo je 26 godina … baš dugo. On radi u drugom hotelu pa nije bio problem da se nađemo još istog popodneva. Dozujao je na svom maksi skuteru do mesta koje je nazvao „baza“ – kafanica u marini u Verudeli gde se skupe posle posla na po jedno piće pre odlaska kući. Nije se promenio – koji kilogram, ali kako pobeći od toga? Između dva pljuska je prokomentarisao kako bi kiša baš mogla malo i da pada, nije je bilo odavno (ja sam u sebi pomisli svašta). Popričali smo o svemu i svačemu. Ispostavilo se i da smo obojica bili na koncertu AC/DC na stadionu JNA! Mali je svet, ali je stadion očigledno bio prevelik.

Sledeća dva dana sam proveo slušajući predavanja. Prvog dana se ostvarila Robijeva želja i kiša je pljuštala celo pre podne. S obzirom da smo slobodnog vremena imali vrlo malo do večeri možda je i bolje tako. Prvo sam slušao o Cisco Spark rešenju, novoj kolaboracionoj platformi koja uz standardne opcije razmene dokumenata, glasa i slike objedinjuje i uređaje – Ip i mobilne telefone, teleprezens i ostale komponente Cisco Unified Communications sistema na već za Cisco prepoznatljiv pouzdan i (što je danas izuzetno značajno) bezbedan način. Nastavak prepodnevnih predavanja je protekao u upoznavanju sa novim datacenter rešenjima kao i  sa Software Defined Network aplikacijama i njihovim upravljanjem pomoću APIC-EM – softvera za centralizovano upravljanje različitim mrežnim uređajima koji omogućuje laku promenu konfiguracija, pa i samih uređaja dok APIC-EM brine da verzije softvera i konfiguracija budu usaglašeni sa ostatkom mrežne opreme. Naravno, predavanje na temu Internet of Things (IoT) je bilo neizbežno s obzirom na to da to postao najnebezbedniji deo globalne računarske mreže. Tom prilikom predstavljeno je i softversko rešenje za video nadzor koje kombinuje sa jedne strane mogućnost skladištenja i pretraživanja velike količine video&audio zapisa a sa druge prepoznavanje kritičnih događaja koje je neka od kamera snimila (vrisak, pucanj, pomeranje objekata za koje je definisano da se ne pomeraju …) i dovođenje slike sa te kamere u prvi plan. Od bezbednosnih rešenja predstavljen je Cisco Umbrella kao sledeći korak u razvoju NextGen firewall rešenja koje pomera perimetar bezbednosti vaše računarske mreže što dalje kroz cloud (a koje druge) tehnologije.

Drugog dana slušali smo o novom Nexus 7700 sviču i njegovim mogućnostima i primenama u velikim datacentrma kao core svičevi za povezivanje servera sa distribucionim svičevima. Tu je i već dobro poznati Meraki koji je jedno od prvih Cisco rešenja koje je koristilo cloud za menadžment platformu za upravljanje mrežnom opremom bez obzira na kojoj lokaciji je postavljena. Bezbednost, naravno, nije mogla da bude zaobiđena pa smo dobili još informacija o Advanced Malware Protection

Prošao je i Cisco Connect 2017. Zaključak? Sve manje se čuje o Catalyst svičevima, ISR ruterima. Sve više i Cisco priča o softverskim rešenjima koja koriste postojeću i novu opremu na novi način prateći trend cloud servisa. Svi smo krenuli tim putem. Ako neko nije, već je zakasnio. A mrežna oprema, pitaćete se? Pa neke stvari se jednostavno znaju: auto je Mercedes, rakija je šljiva, svič je Cisco  … Klasika je klasika, i to sa razlogom. Kao kada vas neko pita koje je boje Ferari! Svašta!

Tog popodneva pre polaska kući sedeo sam u kafiću sa Didijem. Istih onih 26 godina kao i sa početka ove priče prošlo je od našeg poslednjeg razgovora. Dan je bio lep, Pula, more, sunce. Uspomene. Uglavnom lepe. Malo i onih drugih. Šta se promenilo od tada do danas? Pa Didi više ne vozi trke, Robi pravi odličnu malvaziju a svi imamo koji kilogram više i puno priča. Tada je Cisco izašao na berzu a danas je jedan od glavnih igrača na globalnom IT tržištu.

 

Od kako sam se vratio iz Pule položio sam preostali ispit za CCNP i stekao taj sertifikat. Od tih dana često se na mom laptopu vrte KUD Idijoti i tad se setim Robijevog šaranja gdegod bi stigao da napiše „Pula to je raj“. Connect 2018? Daleko je … pre toga tu su Sophos Discover, Microsoft Sinergija i drugi značajni igrači u IT svetu koje treba saslušati i naučiti nešto novo od njih.